Stipendiater

Stipendiater

 

Taubesällskapet Nordosten delar årligen ut ett stipendie för att främja och uppmuntra lokala trubadurer, vissångare och andra personer som särskilt visat engagemang och glädje inför den svenska visan och vistraditionen. Här kan du se vilka som fått stipendiet genom åren.

2019: Arve Solli

"Arve Solli är en musikalisk, glad, positiv och välklingande tenor. I hans musik finner man många av våra kända poeter och även mindre kända visdiktare och kompositörer. Hans breda repertoar rymmer finstämda visor och ballader, såväl som tyngre blues och rock. Med sin variationsrika stämma, det drivna gitarrspelet och det musikaliska urvalet bjuder Arve lyssnaren på en välfylld musikalisk palett."

2018: Ingolf Söderlind

""Med sin lyriska barytonstämma och sitt finstämda, flyhänta och välklingande gitarrspel, adderat till ett digert och smakfullt urval av våra älskade visor och schlagers, kombinerat med ett ytterst välbalanserat framförande, är Ingolf Söderlind till glädje och njutning för varje lyssnare vid varje ögonblick. En sann trubadur i ordets rätta bemärkelse!"

 

Här kan man läsa en artikal i Sundsvalls tidning om prisutdelningen.

2017: Klas Norberg

"En skolad operasångare och mycket anlitad trubadur, underhållare och solosångare vid fester, pubkvällar, bröllop, gudstjänster, oratorium och andra klassiska sammanhang. Är sångare i 50-talsrockbandet The Scramblers och spelar också i coverbandet Bandet. Har den egna folk- och visgruppen Noratrion och framträder också gärna i Holmsten Trio och i duo tillsammans med sin hustru Sanna Norberg."

 

Här kan man läsa en artikel i Sundsvalls tidning om prisutdelningen

2016: Stefan Groth

"Stefan Groth – en, i ordets rätta bemärkelse, musikalisk mångsysslare med uppgifter som musiklärare, körledare, gitarrspelare och trubadur på sitt partitur. Undervisade med stor framgång, under många år, entusiasmerande och med glimten i ögat, unga elever i gitarrspelandets ädla konst vid Sundsvalls Kulturskola. Har som engagerad och kompetent körledare för Madrigalkören och för Den Bacchanaliska Kören hos Det Lysande Sällskapet Par Bricole i Sundsvall under många år lyft sina sångarabiturienter till Apollons höjder. Som trubadur med en bred och välfylld musikalisk palett, ett härligt gitarrspel, kombinerat med lysande berättarteknik, brilliant sångteknik och förmågan att fånga sina åhörare är Stefan Groth i alla avseenden Sundsvalls och Västernorrlands Grand Old Man inom den ädla viskonsten."

 

Här kan man läsa en artikal i Sundsvalls tidning om prisutdelningen.

2015: Thore Rudberg


"Den evigt unge, och överallt närvarande, levnadsglade dragspelaren och eldsjälen som, med okuvlig entusiasm och glädje, tagit sig an bevarandet av såväl den svenska folk- och dragspelsmusiken som vistraditionen. Helt outtröttlig i sitt engagemang för Sidsjöstämman, spelkvällarna i Danslogen på Norra Berget, otaliga övriga spelkvällar, spelgrupper och spelmansstämmor, den egna musikgruppen Fyrklövern samt Taubeorkestern Kajbandet liksom i sitt starka engagemang för bygdegården i Nedansjö."

Här  kan man läsa en artikel om prisutdelningen

2014: Thomas Söderlind

 

Motivation saknas

2013: Ulrika Bodén

"Ulrika Bodén är en av våra främsta vissångerskor. Hennes omsorgsfulla repertoar innehåller en blandning av gammal och okänd folkmusik från Ångermanland, världsmusik, julsånger och eget material. All framfört med ett klingande varmt, vackert, naturligt och okonstlat sångsätt. Stillsamt såväl som energirikt och medryckande med Ulrika som soloartist eller tillsammans med sitt Ulrika Bodén Band. Ulrika Bodén är en klart lysande stjärna på vår svenska vishimmel!"

2012:Anna Bolund (Almroth)

"2012 år pris till Årets Trubadur/Vissångare tilldelas Anna Almroth  för bred musikalitet, smittande entusiasm och spelglädje. För skön sång och svängigt kontrabasspel till visor och spelmansmusik såväl som till gamla schlagers och örhängen. Allt tolkat och framfört med en härlig fräschör och stor musikalisk inlevelse."

 

Här kan man läsa en intervju med Anna Bolund (Almroth)

2011: Studentkören Gugner

 

Motivation saknas

 

2010: Lars-Åke Melin

"För ett, under mer än 40 år, outtröttligt och enastående arbete, som trubadur och visans vän, såväl ambassadör som missionär för bevarandet av den svenska visskatten."