Arkiv

Arkiv

Här samlar vi texter, bilder och annat från allt som hänt under åren.

2016 - Ett nytt verksamhetsår för Taubesällskapet Nordosten, som vi hoppas ska bli lika trevligt och underhållande som tidigare Taubeår. Vi fortsätter oförtrutet att söka efter nya, intressanta programinslag och vi väljer också bland våra gamla, bekanta vissångare och musikanter för att bjuda våra medlemmar och vänner på trevlig underhållning och samvaro. I årets program är ännu inte allt inbokat utan det kommer att göras under våren när pusselbitarna fallit på plats. Kom ihåg att som medlem har du lägre entréavgifter och du får alltid inbjudan till våra sammankomster per e-post eller som brev i postlådan. Oftast har vi också annons i Sundsvalls Tidning. 


Vårkavalkad i Njurunda Kyrka

Vi välkomnar solen och värmen med en kavalkad av våra älskade vårsånger, skrivna av Evert Taube, Dan Andersson, Povel Ramel, Zacharias Topelius, Jules Sylvain, Cornelis Vreeswijk, Carl-Anton, Sven-Olov Sandberg, Ted Gärdestad, Astrid Lindgren, Alf Hambe, Mats Paulsson, Birger Sjöberg mfl. Medverkande: Njurunda kyrkas motettkör

under ledning av Marie Ottosson, sångsolister samt Taubeorkestern Kajbandet med Tomas Söderlund. Söndagen

den 17 april, kl 18.00. Fri entré! OBS; Kom i god tid. Vid Jubileumskonserten Evert Taube 125 år, den 17 maj

2015, blev kyrkan fullsatt! Hjärtligt Välkomna!

 

Taubeåret 2016 inleddes i Kulturmagasinet

Torsdagskvällen den 11 februari inleddes det nya Taubeåret. Programsalen i Kulturmagasinet var i det närmaste helt fylld och kvällens gästartist var vissångaren Arve Solli från Sundsvall. Arve, som är en helt ny bekantskap för de flesta av oss, blev en fin överraskning med sin härliga sångröst och sitt friska gitarrspel. I hans program fanns såväl

Evert Taube, Ulf Lundell, Olle Adolphsson, Fred Åkerström och Dan Andersson med flera som Jussi Björling-klassikern Tonerna av Carl Leopold Sjöberg. Att Arve Solli skall komma tillbaka till oss är vi alla helt överens om! Efter kaffepaus och sedvanlig lotteridragning blev det dags för allsång till Thore Rudberg och Fyrklövern, för kvällen

förstärkta av Folke Ferner och Catarina Andersson på fioler, Ivan Jonsson dragspel och Bo Sahlén sång och gitarr. Ett uppskattat framförande med två visor och gitarr gjordes också av sällskapets Magnus Schön. Ett stort tack till Arve Solli samt Kulturmagasinets vaktmästare och ljudtekniker, liksom till Café Skonerten, som på bästa sätt bidrog

till den trevliga kvällen!

 

Evert Taubes födelsedag, Mars, lördag den 12:e mars 2016

Vid Astris staty ”Flicka i kort-kort”, intill entrén till Kyrkans Hus, firade vi sedvanligt Evert Taubes födelsedag med två röda rosor, visorna Min älskling och Som stjärnor små samt lite trevlig högläsning om Astri och Evert av Bo Sahlén, som också sjöng visan Björnabal om parets bröllopsdag. Ett 20-tal medlemmar och vänner fanns på plats i det varma solskenet. Efter 126-årsfirandet traskade hela skaran iväg till ett trevligt, litet cafe för en gemensam fikastund innan det var dags att bege sig hemåt i det vackra vårvädret.


Jubileumskonserten ”Evert Taube 125 år” i Njurunda Kyrka

April, söndag den 17:e, kl 18.00.

Jubileumskonserten ”Evert Taube 125 år” i Njurunda Kyrka den 17 maj förra året blev en succé är nästan att ta till i underkant. Sällan har väl Njurunda Kyrka varit så välfylld som när Njurunda Kyrkas Motettkör med dirigenten Marie Ottosson och solisterna Maja Runsvik och Tomas Rexener, tillsammans med Taubeorkestern Kajbandet, firade Evert Taube 125 år. Och nu är det dags igen! Söndag den 17 april bjuder Njurunda Kyrka på Vårkavalkad med ”Svenska visor i ord och ton”. En vårkonsert med Kyrkans Motettkör och solister under ledning av Marie Ottosson samt Taubeorkestern Kajbandet ledda av Thore Rudberg. I det välfyllda programmet finns visor av närmare 20-talet svenska kompositörer och vi ser nu fram emot en uppföljare av förra årets jättesuccé. Givetvis blir det allsång också! Fri entré!

 

Thore Rudberg – Årets musikant 2016

Sällan har väl jublet varit så kraftfullt som när Thore Rudberg tilldelades Sällskapets utmärkelse i samband med Novemberfesten 2015. Thore som alltid ställer upp och finns på plats med sitt dragspel. Som håller igång med spelkvällarna i Danslogen på Norra Berget, som åker runt med sin spelgrupp fyrklövern, som är eldsjälen bakom de flesta evenemangen i Nedansjös hembygdsgård, som oftast finns på plats när det är någon spelmansstämma och som är den starka motorn bakom omtyckta Sidsjöstämman.

 

Motivationen lyder: Thore Rudberg - Den evigt unge, och överallt närvarande, levnadsglade dragspelaren och eldsjälen som, med okuvlig entusiasm och glädje, tagit sig an bevarandet av såväl den svenska folk- och dragspelsmusiken som vistraditionen. Helt outtröttlig i sitt engagemang för Sidsjöstämman, spelkvällarna i Danslogen på Norra Berget, otaliga övriga spelkvällar, spelgrupper och spelmansstämmor, den egna musikgruppen Fyrklövern samt Taubeorkestern Kajbandet liksom i sitt starka engagemang för bygdegården i Nedansjö.

Evert Taube invald i svenska Music Hall of Fame

Detta var juryns motivering:
Ulf Lundell har sagt: ”Det svenska folkhemmet byggdes inte till tonerna av Internationalen. Det byggdes till tonerna av Calle Schewens vals.”
Det går inte att ge sig ut på en resa genom svensk populärmusik utan kliva av och  ett långt uppehåll vid hållplatsen Evert Taube. En musikalisk matros som seglade runt på världshaven och i kappsäcken tod med sig allt från argentinsk tango till provencalsk folkmusik. Evert Taubes melodier och texter är en lika oersättlig del av Sverige som tallar och bryggor. Så länge skutan kan gå kommer Taube att sjungas. Svenska Music Hall of Fame är en musikalisk samlingsplats dedikerad svensk populärmusik. Huset innehåller bland annat utställningar om svensk populärmusik, Hall of Fame och ABBA The Museum.Till Hall of Fame väljs musiker, artister, producenter eller andra som haft betydande inflytande för populärmusikens utveckling i Sverige. Premiäråret 2014 valdes 12 svenska musikskapare och artister, som gjort avgörande och bestående insatser för svensk musik, in i Hall of Fame. Fortsättningsvis tillkommer ett mindre antal nya namn varje år. Det långsiktiga syftet med Hall of Fame är att hylla de personer som lagt grunden för svensk populärmusik och därigenom inspirera till nyskapande och utveckling inom musiken Musik Hall of Fame ligger strax intill Gröna Lund på Djurgårdsvägen 68 i Stockholm och hit kommer man enkelt med olika kommunala färdmedel som spårvagn från Norrmalmstorg, buss från Cityterminalen vid Centralstationen, Djurgårdsfärja från Räntmästartrappan vid Slussen eller från Nybroplan med mera. Passa på att göra ett besök näst gång du/ni kommer till Stockholm!

Maj 2015 - Jubileumskonsert i Njurunda kyrka Evert Taube 125 år!

Vi firar Evert Taubes födelsedag

Varje år uppmärksammar vi i Taubesällskapet Nordosten Evert Taubes födelsedag den 12:e mars, vid trappan till Kyrkans Hus (f.d. Sundsvalls Flickskola). Ceremonin firas med några visor och någon text av Evert samt att vi fäster två röda rosor fästes vid Astri Taubes staty ”Flicka i kortkort”. Efter firandet går vi fikasugna till ett närliggande café för en trevlig stund.

Taubesällskapet Nordosten på Sidsjö hotell - 2012


Vi hade en en trevlig allsångskväll på Sidsjö Hotell fredagen den 24 februari 2012. 60-talet sångglada medlemmar och Taubeorkestern Kajbandet njöt av den härliga musiken och sången.