Aktuellt

Aktuellt

Här kan du läsa nyheter från Taubesällskapet Norsosten. Sidan fungerar också som ett arkiv.

Nordostens program 2019

 

Puch Magnus Olsson, 21 februari, Sveateatern kl 19.00

En respekterad, kraftfull och kompromisslös vistolkare som med sin Brockluta bjuder oss på en härlig kväll tillsammans med Evert Taube, Dan Andersson och Bellman. Givetvis allsång också!


Evert Taubes 29:e födelsedag, 12 mars kl 13.00
Vi träffas utanför Kyrkans Hus, vid Astri Taubes staty Flicka i Kortkort, för att fira Evert Taubes 129:e födelsedag. Därefter går vi fikasugna till City Café på Kyrkogatan 8 och tar en kopp och lite smaskigt att tugga på.


Årsmöte, 28 mars kl 19.00

Lokal: Lions Club Sundsvall, Torggatan 20, kl 19.00. Kallelse skickas separat via mail.


Linda och Krisse sjunger Kai Gullmar, Ingeborg Nyberg, Elvira Madigan och Hjördis Schymberg, 11 April, kl 19, Kulturmagasinet.

 En trevlig kväll med Linde o Chrisse som sjunger Kai Gullmar, Ingeborg Nyberg, Elvira Madigan och Hjördis Schymberg. Det blir allsång också, så klart!


Bernt Törnblom, 23 Maj, Sveateatern kl 19.00.
På mångas begäran kommer Bernt Törnblom tillbaka med sina egna visor liksom visor av Dan Andersson, Evert Taube m fl.


Heidi Baier, 19 september, Kulturmagasinet kl 19.

Vissångerskan Heidi Baier från Ludvika, med rötter i Finnmarkens djupa skogar, tolkar Dan Andersson.


Oktober, datum ännu ej bestämt.
Kulturmagasinet, kl 19.00. Program ej fastställt.


Novemberfest! 16 nov, Sveateatern
Traditionell novemberfest. Inbjudan kommer!


2018 år Nordostenstipendiat:

Ingolf Söderlind

 

Taubesällskapet Nordosten delar årligen ut ett stipendie för att främja och uppmuntra lokala trubadurer. I år blev det Ingolf Söderlind som i många år spridit glädje och stämning med sina framträdanden. Motiveringen löd: ""Med sin lyriska barytonstämma och sitt finstämda, flyhänta och välklingande gitarrspel, adderat till ett digert och smakfullt urval av våra älskade visor och schlagers, kombinerat med ett ytterst välbalanserat framförande, är Ingolf Söderlind till glädje och njutning för varje lyssnare vid varje ögonblick. En sann trubadur i ordets rätta bemärkelse!"

 

Här kan man läsa en artikal i Sundsvalls tidning om prisutdelningen.

Nordostens 10-årsjubileum i Sundsvalls tidning

 

Inför Nordostens 10-årsjubileum gjordes en fin intervju med Bosse Sahlén, Nordostens ordförande och eldsjäl. Här kan du läsa artikeln. Länk till Sundsvalls tidning

Vårkavalkad i Njurunda Kyrka

 

Vi välkomnar solen och värmen med en kavalkad av våra älskade vårsånger, skrivna av Evert Taube, Dan Andersson, Povel Ramel, Zacharias Topelius, Jules Sylvain, Cornelis Vreeswijk, Carl-Anton, Sven-Olov Sandberg, Ted Gärdestad, Astrid Lindgren, Alf Hambe, Mats Paulsson, Birger Sjöberg mfl. Medverkande: Njurunda kyrkas motettkör

under ledning av Marie Ottosson, sångsolister samt Taubeorkestern. Kajbandet med Tomas Söderlund. Söndagen den 17 april, kl 18.00. Fri entré! OBS;  Kom i god tid. Vid Jubileumskonserten Evert Taube 125 år, den 17 maj

2015, blev kyrkan fullsatt! Hjärtligt

Välkomna!

Taubeåret 2016 inleddes i Kulturmagasinet

Torsdagskvällen den 11 februari inleddes det nya Taubeåret. Programsalen i Kulturmagasinet var i det närmaste helt fylld och kvällens gästartist var vissångaren Arve Solli från Sundsvall. Arve, som är en helt ny bekantskap för de flesta av oss, blev en fin överraskning med sin härliga sångröst och sitt friska gitarrspel. I hans program fanns såväl Evert Taube, Ulf Lundell, Olle Adolphsson, Fred Åkerström och Dan Andersson med flera som Jussi Björling-klassikern Tonerna av Carl Leopold Sjöberg. Att Arve Solli skall komma tillbaka till oss är vi alla helt överens om! Efter kaffepaus och sedvanlig lotteridragning blev det dags för allsång till Thore Rudberg och Fyrklövern, för kvällen förstärkta av Folke Ferner och Catarina Andersson på fioler, Ivan Jonsson dragspel och Bo Sahlén sång och gitarr. Ett uppskattat framförande med två visor och gitarr gjordes också av sällskapets Magnus Schön. Ett stort tack till Arve Solli samt Kulturmagasinets vaktmästare och ljudtekniker, liksom till Café Skonerten, som på bästa sätt bidrog till den trevliga kvällen!

Evert Taubes födelsedag, Mars, lördag den 12:e mars 2016

Vid Astris staty ”Flicka i kort-kort”, intill entrén till Kyrkans Hus, firade vi sedvanligt Evert Taubes födelsedag med två röda rosor, visorna Min älskling och Som stjärnor små samt lite trevlig högläsning om Astri och Evert av Bo Sahlén, som också sjöng visan Björnabal om parets bröllopsdag. Ett 20-tal medlemmar och vänner fanns på plats i det varma solskenet. Efter 126-årsfirandet traskade hela skaran iväg till ett trevligt, litet cafe för en gemensam fikastund innan det var dags att bege sig hemåt i det vackra vårvädret.

 

Jubileumskonserten ”Evert Taube 125 år” i Njurunda Kyrka

Jubileumskonserten ”Evert Taube 125 år” i Njurunda Kyrka den 17 maj förra året blev en succé är nästan att ta till i underkant. Sällan har väl Njurunda Kyrka varit så välfylld som när Njurunda Kyrkas Motettkör med dirigenten Marie Ottosson och solisterna Maja Runsvik och Tomas Rexener, tillsammans med Taubeorkestern Kajbandet, firade Evert Taube 125 år. Och nu är det dags igen! Söndag den 17 april bjuder Njurunda Kyrka på Vårkavalkad med ”Svenska visor i ord och ton”. En vårkonsert med Kyrkans Motettkör och solister under ledning av Marie Ottosson samtTaubeorkestern Kajbandet ledda av Thore Rudberg. I det välfyllda programmet finns visor av närmare 20-talet svenska kompositörer och vi ser nu fram emot en uppföljare av förra årets jättesuccé. Givetvis blir det allsång också! Fri entré!

Thore Rudberg – Årets musikant 2016

Sällan har väl jublet varit så kraftfullt som när Thore Rudberg tilldelades Sällskapets utmärkelse i samband med Novemberfesten 2015. Thore som alltid ställer upp och finns på plats med sitt dragspel. Som håller igång med spelkvällarna i Danslogen på Norra Berget, som åker runt med sin spelgrupp fyrklövern, som är eldsjälen bakom de flesta evenemangen i Nedansjös hembygdsgård, som oftast finns på plats när det är någon spelmansstämma och som är den starka motorn bakom omtyckta Sidsjöstämman.

 

Motivationen lyder: Thore Rudberg - Den evigt unge, och överallt närvarande, levnadsglade dragspelaren och eldsjälen som, med okuvlig entusiasm och glädje, tagit sig an bevarandet av såväl den svenska folk- och dragspelsmusiken som vistraditionen. Helt outtröttlig i sitt engagemang för Sidsjöstämman, spelkvällarna i Danslogen på Norra Berget, otaliga övriga spelkvällar, spelgrupper och spelmansstämmor, den egna musikgruppen Fyrklövern samt Taubeorkestern Kajbandet liksom i sitt starka engagemang för bygdegården i Nedansjö.